Descriptions
BAGAIMANA MEMFORMULAKAN SABUN COLD PROSES
Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum merumuskan resipi sabun proses sejuk.
Ini adalah resipi asas dan anda tidak boleh salah dan selamat dengan nisbah 34/33/33. Iaitu;
34% minyak zaitun,
33% minyak kelapa, dan
Ini adalah resipi asas dan anda tidak boleh salah dan selamat dengan nisbah 34/33/33. Iaitu;
34% minyak zaitun,
33% minyak kelapa, dan
33% minyak sawit.
Mereka biasa digunakan kerana saling melengkapi dengan baik.
Minyak kelapa sawit bertindak sebagai agen pembersih secondary dan boleh mengeraskan sabun, minyak kelapa membersihkan dan menghasilkan bueh dan gelembung besar, dan minyak zaitun melembapkan dan memberi rasa lembut kepada sabun.
Mereka biasa digunakan kerana saling melengkapi dengan baik.
Minyak kelapa sawit bertindak sebagai agen pembersih secondary dan boleh mengeraskan sabun, minyak kelapa membersihkan dan menghasilkan bueh dan gelembung besar, dan minyak zaitun melembapkan dan memberi rasa lembut kepada sabun.

Resipi standard yang lain adalah 30/30/30/10. Ia itu;
30% minyak zaitun,
30% minyak kelapa,
30% minyak sawit, dan
10% minyak2 lain yang istimewa – spt minyak Rice Bran, minyak sweet almond, mentega shea, atau mentega mangga adalah semua pilihan yang baik. Minyak2 tambahan dan mentega masing-masing menambah rasa unik pada resipi.
Untuk mencipta resipi anda sendiri, mulakan dengan memilih minyak asas anda. Anda boleh menggunakan setiap daripada minyak tersebut masing-masing sekitar 20-30%.
Untuk baki tambahan, pertimbangkan apa yang anda mahukan look &feel kepada sabun anda, adakah anda mahukan sabun yang super lembap, mempunyai bueh yang tebal, atau sabun yg keras dan tahan lama?
Kemudian, periksa senarai minyak2 yang selalu dan biasa digunakan.
Ia akan menyenaraikan sifat dan kadar penggunaan minyak untuk membantu anda dapat memilih yang tepat untuk resipi anda.
Untuk baki tambahan, pertimbangkan apa yang anda mahukan look &feel kepada sabun anda, adakah anda mahukan sabun yang super lembap, mempunyai bueh yang tebal, atau sabun yg keras dan tahan lama?
Kemudian, periksa senarai minyak2 yang selalu dan biasa digunakan.
Ia akan menyenaraikan sifat dan kadar penggunaan minyak untuk membantu anda dapat memilih yang tepat untuk resipi anda.

Terdapat beberapa peraturan umum yang menjadikan perumusan resipi menjadi lebih mudah.
• Minyak yang cair pada suhu bilik cenderung mendapat TRACE lebih perlahan. Peratusanya yang tinggi dalam resipi, sesuai untuk reka bentuk yang rumit. Sabun akan memakan masa lebih lama untuk mengeras dalam acuan dan akan terasa lebih lembut daripada resipi dengan peratusan minyak keras yang tinggi.
• Minyak keras - minyak yang menjadi membeku pada suhu bilik – mendapat TRACE lebih cepat. Sabun akan mudah dikeluarkan drpd mold dan batangnya akan terasa lebih padat daripada resipi dengan lebih banyak minyak cair.
• Sebarang sabun boleh dibuat dengan hanya satu minyak, tetapi satu-satunya sabun yang kami sarankan menggunakanya hingga 100% adalah minyak zaitun atau minyak kelapa. Minyak yang lain akan membuatkan anda merasa terlalu melekit, terlalu keras, dan lain-lain. Jadi sebilangan besar resipi adalah gabungan minyak keras dan lembut.
Walaupun kita telah melakukan yang terbaik memilih minyak yang sesuai sehingga kita dapat meramalkan dengan tepat bagaimana perilakunya nanti, tetapi terdapat juga kejadian menyebabkan hasil yang tidak dijangka. Jadi, kaedah terbaik untuk mengetahui apa yang sesuai untuk anda adalah dengan bereksperimen. Mulakan dengan peraturan ini dan kemudian sesuaikan berdasarkan pilihan anda.
Berikut adalah beberapa resipi yang telah dicuba dan mendapat hasil seperti yang dikehendakki. Superfat adalah pada 5%.
1. Resipi ini adalah yang ini mudah dan boleh dipercayai, jadi bagus untuk mereka yang baru bermula. Minyak jarak memberikannya busa yang halus,
Minyak Kelapa 32%
Minyak Kelapa 32%
Minyak Sawit 32%
Minyak Zaitun 32%
Minyak Kastor 4%
2. Cara swirl. Ini adalah resipi yang cukup standard dengan beberapa tambahan pelembap seperti minyak badam manis dan mentega mangga. Mentega shea sebagai ganti mangga juga terasa indah.
25% Minyak Kelapa
25% Kelapa Sawit
30% Minyak Zaitun
15% Minyak Badam Manis
5% Mangga Mentega/ Mentega shea
Add a review